Daudzi tomātu audzētāji saskaras ar izplatītu problēmu: mazdārziņa siltumnīcā bumbuļi attīstās lēni un ilgi saglabājas zaļi. Šķiet, ka apstākļi ir ideāli, kopšana regulāra, bet rezultāts nav iepriecinošs.
Patiesībā šādas augu uzvedības cēloņi sakņojas tipiskās lauksaimniecības tehnoloģiju kļūdās, atzīmē mūsu redakcijas eksperts Staņislavs Sokolovs. Vairums problēmu saistītas ar temperatūras režīma neievērošanu, nepareizu barošanu vai mikroklimatu siltumnīcā.
Šie faktori kritiski ietekmē tomātu bumbuļu augšanas un nogatavošanās procesus. Pēc eksperta teiktā, situāciju var diezgan ātri uzlabot, ja zina pamatprincipus. Apskatīsim galvenās tomātu kopšanas kļūdas un to, kā tās novērst.
Pirmkārt, temperatūras svārstības nopietni palēnina tomātu attīstību. Kad temperatūra siltumnīcā dienas laikā paaugstinās virs 30°C un naktī nokrītas zem 15°C, augļi vienkārši pārstāj augt. Optimālie rādītāji ir 22–26°C dienā un 16–18°C naktī. Lai uzturētu stabilu klimatu, ir nepieciešams regulāri vēdināt siltumnīcu no rīta un vakarā, uzstādīt termometru uzraudzībai un, ja nepieciešams, aukstās naktīs izmantot seguma materiālus.
“Siltumnīcā augošu tomātu galvenais ienaidnieks ir temperatūras svārstības. Augi reaģē uz tām, palēninot visus attīstības procesus, tostarp augļu veidošanos un nogatavošanos,” skaidroja Sokolovs.
Otrkārt, pārmērīga mēslošana ar slāpekli noved pie tā sauktās krūmu “aptaukošanās”. Šajā gadījumā tomāti aktīvi uzkrāj zaļo masu, kas kaitē augļu attīstībai. Šo stāvokli provocē pārmērīga barošana ar slāpekļa mēslojumu un pārāk bieža laistīšana.
Lai situāciju labotu, jāsamazina laistīšana līdz vienai reizei 5–7 dienās, jāpārtrauc slāpekļa lietošana un jāpāriet uz mēslošanu ar kāliju. Ir svarīgi arī noņemt liekās lapas, kas noēno augļus.
Treškārt, nepiemērots gaisa mitrums un caurvējš rada apstākļus, kas tomātiem nepatīk. Sauss gaiss temperatūrā virs 35 °C vai stiprs vējš izžāvē augus un traucē to normālu attīstību. Optimālais mitrums siltumnīcā ir 60–70%. Šādus rādītājus var panākt, novietojot siltumnīcā traukus ar ūdeni un izvairoties no caurvēja ventilācijas laikā.
Ceturtkārt, nepieciešama kompleksa pieeja, lai paātrinātu tomātu nogatavošanos. Stabila temperatūra, pareiza barošana un piemērots mitrums darbojas tikai kombinācijā. Kālija mēslošanas līdzekļi ir īpaši efektīvi augļu veidošanās periodā, jo šis elements tieši ietekmē cukuru uzkrāšanos augļos un to krāsu.
“Daudzi dārzkopji pieļauj vienu un to pašu kļūdu – viņi mēģina risināt problēmu pa punktiem, koriģējot tikai vienu parametru. Patiesībā tomātu audzēšanā nepieciešama sistemātiska pieeja, ievērojot visus kopšanas aspektus,” akcentēja eksperts.
Pareiza tomātu audzēšana neprasa daudz pūļu, taču nepieciešams pievērst uzmanību detaļām. Vienkāršas izmaiņas laistīšanā, mēslošanā un temperatūras kontrolē dod ievērojamus rezultātus 1-2 nedēļu laikā. Stabils mikroklimats un sabalansēts mēslojums ir veiksmīgas tomātu audzēšanas pamatā aizsargātā augsnē. Ja šie principi tiks ievēroti, tomāti noteikti apbalvos tevi ar bagātīgu augstas kvalitātes ražu.
Ja tev noderēja šī informācija, atzīmē rakstu ar emocijzīmi un dalies ar to sociālajos tīklos. Būsim gandarīti arī par taviem komentāriem!